Vägnät

Vägnät


Värsås vägförening ansvarar för samtliga vägar inom värsås tätort.

Detta gäller snöröjning, sandning, städning samt underhåll.


Undantag finns gällande Djursätravägen som asvaras av Trafikverket samt samlingsparkering/busshållplats som sköts av Skövde kommun




Trafikverkets ansvarsområde södra Skaraborg

Trafikverket, område Södra Skaraborg

Telefonnummer: 0771-921 921
Entreprenör: Svevia
Telefonnummer: 010-476 15 20


Länk till Trafikverket

Skövde kommuns ansvarsområde i Värsås

För dig som fastighetsägare i Värsås


De flesta tomter (småhusvillatomter, tomter för flerbostadshus och tomter för näringsverksamhet) i Skövde kommun gränsar till mark som kommunen äger. Oftast rör det sig om planlagd mark, det vill säga en mark som kommunen har en plan för, i form av antingen det som kallas för allmän platsmark eller det som kallas för kvartersmark. Ibland kan det även vara en icke planlagd mark.


Allmän platsmark inom planlagt område är gator, parker och natur. Områden som ska vara tillgängliga för alla. Kommunen kan inte sälja denna typ av mark men kan godkänna tillfällig utlåning eller uthyrning av marken efter tillstånd från Polisen.


Kvartersmark som ägs av kommunen är mark som ska användas till den egna verksamheten till exempel skolor, vård- och servicehem och andra byggnader som kommunen har behov av. Marken kan också vara till salu för bostäder eller näringsverksamhet. Denna typ av mark kan i vissa fall tillfälligt lånas- eller hyras ut om detaljplanen tillåter det.


Icke planlagd mark är en mark som inte är planerad och där man inte har bestämt vad den ska användas till. Marken kan då vara klassificerad som jordbruksmark eller skogsbruksmark. Icke planlagd mark kan även vara ett område som kommunen på sikt planerar att förändra till exempelvis småhusvillatomter.


Många invånare har tomt som gränsar till allmän platsmark, det vill säga områden som ska vara tillgängliga för alla, såsom parker och gator. Det är därför inte tillåtet att använda allmän platsmark som en förlängning av den egna tomten för exempelvis studsmatta, byggställning eller för att lagra material. Du får heller inte plantera växter, sätta upp staket eller på annat sätt markera marken så att andra uppfattar det som en del av din tomt. Marken är till för alla och ska vara tillgänglig för alla. Behöver du tillfälligt få använda mark söker du tillstånd av allmän platsmark hos Polisen. 


Vad säger lagen?

Jordabalken är lagen som bland annat reglerar träd vid tomtgränser och ger en granne viss möjlighet att åtgärda överträdande rot- eller grenverk, men endast om detta kan anses ha betydande påverkan på fasad eller växtlighet. Den som äger trädet ska först få information om problemet för att sedan själv få möjlighet att åtgärda det. Tänk på att åtgärder som görs inte får skada trädet.


När det gäller löv och frön som faller ner på din tomt från träd som står på grannens eller kommunens mark så är det ditt ansvar att ta hand om löven. Kompostavfall kan du kostnadsfritt lämna på någon av Skövdes återvinningscentraler.


Vad gäller för sikt och framkomlighet?

Tänk på att du som fastighetsägare har ansvar för att ditt staket eller häck inte skymmer sikten för trafikanter. Det ligger också i ditt ansvar att beskära träd, buskar och häckar för att öka trafiksäkerheten och framkomligheten på gator, gång- och cykelvägar.

Du som har utfart mot gata


Vid utfart ska du se till att dina växter nte är högre än 80 cm från gatan inom markerad sikttriangel. Sikten ska vara fri minst 2,5 m från gatan eller gångbanan.

Du som har hörntomt


Om din tomt ligger intill en gång- och cykel-väg eller gata ska du se till att dina växter inte är högre än 80 cm i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 m åt vardera hållet.

Träd och buskar


Det är också ditt ansvar att träd och vegetation från din tomt inte växer ut i gatan eller på trottoaren så att framkomligheten påverkas. 


Den fria höjd som krävs är:
• minst 2,5 m över gångbana
• minst 3,2 m över cykelväg
• minst 4,6 m över körbana


Vem ansvarar för att hålla trottoarerna rena?

Vid snöfall och halka är det du som fastighetsägare som har ansvar för att se till att gångbanan (trottoaren) utanför dig är fri från snö och halka. Du som fastighetsägaren ansvarar även för ogräsrensning av trottoaren i direkt anslutning till din fastighet. Om din fastighet gränsar till en gång- och cykelbana sköts snöröjningen av kommun/trafikverket/Värsås vägförening.


Inom vissa områden sker ”Norrlands-plogning”. Detta betyder att gångbanan används som snöupplag och du som fastighetsägare behöver då inte skotta gångbanan vid fastighetsgränsen. Det är dock ditt ansvar att se till att gångbanan inte är hal om det är kallt och det finns risk för halka.


Farthinder

För att ett farthinder ska anläggas på en lokalgata ska fyra eller fem av nedanstående kriterier uppfyllas.

  • Genomgående trafik förekommer
  • Gatan saknar trottoar eller gång- och cykelväg
  • Medelhastigheten överskrider 35 km/h för motorfordon
  • Det finns lekplatser, fritidshem eller skolor utmed gatan
  • Majoriteten av de boende har önskat åtgärder


Om bara tre av punkterna uppfylls kan åtgärder övervägas.


Funderar du på att placera ut blomlådor eller sätta upp varningsskyltar med lekande barn? Huvudregeln är att det inte är tillåtet att göra detta. Har du fler frågor kan du kontakta oss.


Källa: Skövde kommun